dimarts, 10 de febrer del 2009

FANTASMA d’Àngel Burgas

Informació sobre Oswiecim, Auschwitz i Birkenau

Oswiecim és una ciutat que està situada a uns 60 kilòmetres al sud-est de Cracòvia.

Birkenau és a 3 kilòmetres d’Auschwitz

Com tots sabem Polònia va ser ocupada pels alemanys en la segona guerra mundial. L’any 1940 hi van construir el camp de concentració d’Auschwitz en el lloc on hi havia uns barracots dels militars polonesos.

L’any 1941, en la mateixa població i seguint les ordres de Himmler, es va començar a construir un altre gran camp de concentració que s’anomenaria Auschwitz II – Birkenau. Aquests camp tenia 250 barracons.

Aquest segon camp estava pensat com a camp d’extermini ja que disposava de dos grans crematoris, equipats amb càmera de gas i on segons la versió de les S.S. es podien cremar unes 5.000 persones cada dia. Van començar a funcionar a ple rendiment l’estiu de 1943.

En aquest lloc hi havia una rampa al costat de les vies del tren i és on es feia la tria de les persones a mesura que anaven baixant dels vagons.

El mes de març de 1942 van separar les dones del homes en el cap central d’Auschwitz. El 16 d’agost d’aquest mateix any, a les dones les van traslladar a Birkenau. Va ser aleshores quan es va produir el primer extermini en massa de les presoneres, 4.000 varen ser gasejades abans del trasllat.

Per aquestes dates, tots els nens van ser deportats a Auwchwitz.

Entre els anys 1940 i 1045 van morir en aquests camps més d’un milió de persones.


Jossie Casanovas

1 comentari:

M.Dolors Figueras i Montse Capellas ha dit...

Pensar que encara hi ha qui ho nega? Ai aquest tema em posa una mica no sé com, o millor dit, si, amb ganes de cridar ben fort que la persona és "l'animal" més maléfic, quan vol, que hi ha a la terra.